Aktuality
Nakupujem z domu - katalóg internetových obchodov
Kalendár akcií Diskusné fórum
In-Počasie SK

MOTOCh tento rok skončil ?

Jul 2017
26
Kategória Motošport, napísal Redakcia, 5897 zobrazení, hodnotenie: 0,

Obrázok k článku
Do tohtoročnej pretekárskej sezóny vstupovala agentúra Slovakia Racing s novým seriálom MOTOCh. Po troch rokoch organizovania seriálu Alpe Adria to bol odvážny krok, ktorý nakoniec nenašiel odozvu u širšieho počtu motocyklových federácií a pretekárov. A to bola nakoniec príčina, prečo organizátori v polovici sezóny oznámili predčasný koniec šampionátu.

Na viac podrobností okolo ukončenia seriálu MOTOCh sme sa spýtali priamo prezidenta agentúry Slovakia Racing, pána Petra Šurinu.

Peter, šampionát MOTOCh sa objavil v tomto regióne ako celkom nový, no agentúra Slovakia Racing mala už toho za sebou veľa a jej dobré meno sľubovalo, že by sa nový seriál mohol uchytiť...
Áno, za tie roky pôsobenia na motocyklovej scéne, od Fun Cupov, cez IMRC až po Alpe Adriu, sme celkom jasne dokázali, že chceme dať motocyklovým pretekárom niečo viac ako len od nich vybrať štartovné, odovzdať im poháre a viac sa o nich nezaujímať. To tu zažívali desaťročia a nás motivovalo práve to, aby sme im priniesli za ich peniaze niečo viac. Našou túžbou bolo vytvoriť tu komunitu jazdcov a organizátorov, ktorá by fungovala na vzájomnej dôvere a zastrešoval by ju šampionát, ktorý by pozdvihol úroveň tohto športu v našom regióne. Bez súčinnosti organizátorov, federácií a jazdcov tu nikdy kvalitný šampionát nebude.

Obrázok k článku
Toto tvoje tvrdenie podporujú aj vyhlásenia pretekárov, ktorí v minulých rokoch oceňovali váš prínos do Alpe Adrie. Neľutuješ, že sa to rozpadlo, a že ste Alpe Adriu opustili?
Či to neľutujem? Ani si nevieš predstaviť ako! Za ten čas sme tam našli množstvo známych medzi jazdcami, ktorí nám dôverovali a, ako aj ty vravíš, oceňovali našu prácu. Priniesli sme do Alpe Adrie finančné odmeny, nebývalú medializáciu, marketing, služby v zázemí... Ale zasiahla politika, ktorej súčasťou sme my už byť nechceli. Investovali sme do toho totiž až príliš finančných prostriedkov, času, energie, všetko sme robili naplno, ale z druhej strany sme nenašli podporu.

Preto ste sa rozhodli vypísať nový seriál MOTOCh, ktorý však nakoniec nemal takú odozvu, aká by sa na základe vašej predchádzajúcej práce dala očakávať...
Seriál vznikol v rekordnom čase, za 2-3 mesiace sme pripravili celkom nový šampionát a to vôbec nebolo jednoduché. Aby ale akýkoľvek šampionát mohol fungovať, je potrebná podpora federácií a jazdcov. Od federácií, ktoré boli združené okolo Alpe Adrie a roky im bol ukradnutý stav seriálu sme však nejakú podporu očakávať nemohli a ja som veľmi vďačný, že sme podporu nakoniec našli u Slovenskej motocyklovej federácie a Autoklubu Českej republiky. O to viac ma mrzí, že sme však nenašli potrebnú podporu u samotných jazdcov, ktorí sa rozhodovali buď politicky, alebo na základe možno aj nejakých poloprávd, ktoré roznášali ich známi. Účasť na našich podujatiach bola žiaľ žalostná a hoci sme sa snažili dodržať všetko, s čím sme do seriálu MOTOCh vstupovali, po dvoch podujatiach bolo jasné, že to ekonomicky nebude možné ďalej utiahnuť.

Obrázok k článku
Na pretekoch sa predstavilo okolo siedmich desiatok jazdcov, aká účasť by bola potrebná pre udržanie šampionátu?
Vedeli sme, že nebude jednoduché naplniť štartové rošty v novom seriáli, ale pri predstave 130-140 jazdcov by to možné bolo. Chýbalo nám teda 50-60 pretekárov. Šli sme do toho s tým, že šampionát budeme musieť finančne dotovať, ale pri týchto počtoch to naozaj nešlo. Až takú nízku účasť sme nepredpokladali. Mysleli sme, že práve na základe našej dlhoročnej práce a prínosu pre motocyklový šport jazdcov pritiahneme k nám. A práve aj do nového seriálu MOTOCh sme aj s rovnakými benefitmi pre jazdcov vstupovali.

Je možné, že by sa ešte všetko zvrátilo a nakoniec by ste sa ako promotér vrátili?
Seriál MOTOCh je vyrobený, prichystaný. Ako promotér sme pripravení, ale pokiaľ nemáme podporu federácií a jazdcov, ktorí by chceli mať dobrý šampionát, tak to nie je možné.

Znamená to, že agentúra Slovakia Racing v motocyklovom športe končí?
V motocyklovom svete určite zostaneme. Nejaké aktivity pripravujeme, po toľkých rokoch v tomto športe nám nedá celkom odskočiť, ale skôr to bude o podujatiach na amatérskej rovine.

Čo bude s tohtoročným slovenským a českým šampionátom?
Obe federácie už riešia tento stav a my s nimi komunikujeme, aby sme im pomohli dokončiť tohtoročnú sezónu.

Obrázok k článku
Ako reagovali jazdci na oznámenie o ukončení seriálu MOTOCh?
Bolo im to ľúto. Práve týmto jazdcom, ktorí podporili náš šampionát MOTOCh a ocenili našu prácu, touto cestou ďakujem. Vďaka nim sme videli dve podujatia plné krásnych športových súbojov. Je mi ľúto najviac kvôli nim, že nemôžeme v projekte MOTOCh pokračovať. Mrzí ma, že u iných jazdcov sme nenašli podporu a nepomohlo ani to, čo všetko sme im ponúkli a v iných seriáloch sa im toho nedostane. Ja však všetkým pretekárom želám, nech sa im jazdí dobre v ktoromkoľvek seriáli, pre ktorý sa rozhodnú. Len to najlepšie prajem aj seriálu Alpe Adria, hoci som presvedčený, že už nedosiahne tú úroveň, ktorú mala pri nás. Viem o čom hovorím. A tak aj viem, čo by čakalo iného promotéra, ktorý by sa organizátorskej stránky tohto seriálu zhostil.

Máš za sebou roky úspešného organizovania rôznych motocyklových podujatí a teraz prišlo sklamanie z neúspechu projektu MOTOCh. Aké pocity v tebe prevládajú?
Samozrejme som smutný z aktuálnej situácie, ale tých sedem uplynulých rokov mi dalo toľko veľa, a to predovšetkým radosti, že vo mne prevláda pocit dobre odvedenej práce, čo vo finančne zložitom svete motocyklového športu vôbec nie je jednoduché. Úplne s čistým svedomím môžem povedať, že sme v regióne strednej a východnej Európy pripravili podujatia, aké tu ešte neboli. Za to všetko ale patrí veľká vďaka ľuďom, ktorí boli so mnou v každom čase. Luigi Favarato, ktorý stále pri mne počas organizovania Alpe Adrie, Peter a Miloš Balážovci, Lacovia Šnegoň a Csóka, ľudia zo Slovakia Ringu, médiá, ktoré nás sprevádzali na našich podujatiach, Viktor Noss, s ktorým sme to všetko mysleli dobre, ale nevyšlo to, Miloš Čihák, ktorý bol oporou projektu MOTOCh, Honza Halbich, ktorý bol tiež veľkou oporou, ľudia z našej agentúry, Miro Hambálek, človek s veľkým srdcom, samozrejme Ákos Fehér, Zuzka Galandová, ďalšie dievčatá, agentúra Nu-U, ktorá je nepretržite pri nás a skrášľovala nám podujatia hosteskami a veľká vďaka patrí aj tebe za všetky riadky, ktoré si napísal a zverejnil pre nás a pre našich jazdcov a ďakujem za všetku tvoju prácu pre motocyklový svet. Veľká vďaka patrí každému jednému, aj a tým, ktorých som nespomenul, pretože tých ľudí je naozaj veľa.

Peter, vďaka za rozhovor a teším sa na stretnutie pri ďalších aktivitách agentúry Slovakia Racing.

Zdroj: Motomedia Agency
Zhováral sa Richard Karnok
Foto: Petr Štola

Počet hlasov: 0
Prihlásení užívatelia môžu ohodnotiť tento článok!   Páči sa mi

Galéria

MOTOCh tento rok skončil ? MOTOCh tento rok skončil ? MOTOCh tento rok skončil ? MOTOCh tento rok skončil ?

Najnovšie články z kategórie Motošport

Marquez potvrdil svoju dominanciu v Španielsku
Tri víťazstvá po sebe v meste Aragon a 72-bodové vedenie na šampionáte po 14 z 19 pretekov sezóny... aj tak vyzerala úspešná nedeľa na Španielovej domácej pôde. Líder šampionátového ...
30.9.2018 16:22, yurimy, 13561 zobrazení
Búlik v príprave na sezónu v Cartagene
Juniorský reprezentant SR v pretekoch motocyklov na okruhoch, Michal Búlik, pokračoval v príprave predsezónnym testom na španielskom okruhu Cartagena. Michal a jeho nový tím FAU55 RACING zahájili testovací program pred ...
1.3.2018 10:23, Redakcia, 13471 zobrazení
Michal Búlik v 2018 za tím vicemajstra sveta
Mladý reprezentant SR v pretekoch motocyklov na okruhoch, Michal Búlik, bude i v sezóne 2018 pretekať v prestížnom európskom seriáli RFME Campeonato de Espaňa de Velocidad, v triede Moto4. Dôležitá zmena pre Miška nastane ...
8.12.2017 10:02, Redakcia, 13890 zobrazení
O víťazovi MotoGP sa rozhodne na VC Valencie
Úradujúci šampión Marc Marquez sa na práve prebiehajúcej VC Valencii musí postaviť zoči-voči čiernemu koňovi Andreovi Doviziosovi, ktorý za ním zaostáva iba o 21 bodov. Podarí sa Marquezovi ustrážiť si ...
11.11.2017 12:58, yurimy, 15166 zobrazení
Búlikove úspešné zakončenie víkendu
Záverečné podujatie Majstrovstiev SR a ČR v cestných pretekoch motocyklov sa odohralo na domácom okruhu Slovakia Ring. 11-ročný Michal Búlik, ktorý inak preteká v majstrovstvách Španielska, do pretekov nastúpil so ...
10.10.2017 15:13, Redakcia, 13888 zobrazení

Diskusia

Diskusia zatiaľ nieje vytvorená

Prispievať do fóra môže len registrovaný užívateľ


Kontakt   |   Obchodné podmienky   |   Ochrana osobných údajov   |   6 registrovaných online