Aktuality
Nakupujem z domu - katalóg internetových obchodov
Kalendár akcií Diskusné fórum
In-Počasie SK

Ako na bielu kožu?

Sep 2010
6
Kategória Ako na to, napísal sothar, 42755 zobrazení, hodnotenie: 10,

Ak ste niekedy rozmýšľali nad koženým oblečením v bielej farbe, zrejme vás známi odhovárali, že sa vám to rýchlo zašpiní, oderie, "ošpatnie", a ešte k tomu – bude to na bielej nemilosrdne vidieť. A vy ste sa buď nechali odhovoriť, alebo ste po krátkom čase na vlastnej koži zistili, že mali pravdu.

Obrázok k článkuObrázok k článku

Ja patrím k druhej skupine. Bielej farbe som jednoducho neodolala, a tak som koncom sezóny 2009 nadšene priniesla domov novú bielu kombošku. Nadšenie z nej začalo upadať uprostred nasledujúceho leta, po odjazdených asi 6 – 7 tisíc kilometroch. Napriek tomu, že som ju pravidelne čistila vlhkou handrou od mušiek a prachu a ošetrovala voskom na kožu, začali sa na rukávoch robiť malé trhliny vo farbe, tmavé šmuhy od prachu už nešli zmyť, a rukávy vyzerali ako niekoľko ročné.

Čo s tým?
Obrázok k článkuNevedela som o žiadnom prípravku, ktorý by mi pomohol. Časom som však natrafila na biely tekutý vosk, pôvodne označený ako renovátor športovej obuvi. Dostať ho v Bille, za 1,99 EUR, a po odskúšaní ma príjemne prekvapil. Biely vosk prekryl trhliny vo farbe kože, zakryl menšie šmuhy, tie väčšie bolo treba po zaschnutí vosku pretrieť ešte raz, a celkovo kombinézu veľmi pekne oživil.

Balenie má vlastný aplikátor – malú špongiu na vrchu - ktorým vosk nanesiete na kožu. Aplikátor je však nemotorný a nepresný, ťažko je ním trafiť okrajové miesta, kde sa spája biela farba kože s inou farbou. Ľahko si tak zababrete oblečenie aj tam, kde ste nechceli a ťažko sa to zmýva dole. Tomuto by sa asi dalo pomôcť napríklad štetcom, alebo niečím iným – hlavne menším a presnejším.

Obrázok k článkuPod špongiou – aplikátorom – je uzáver, ktorý treba zatlačiť dovnútra, len vtedy vytečie vosk von. To znamená, že pri nanášaní na oblečenie treba aplikátor otočiť dole hlavou a silnejšie zatlačiť. Na to sa z balenia vyvalí dosť veľká dávka vosku, ktorú (už bez tlačenia) rozotriete. Toto dávkovanie mi tiež nebolo úplne pochuti, no má to aj výhodu – špongia sa dá umyť pod vodou a voda nenatečie do fľaštičky.

Po dôkladnom ošetrení kompletnej kombinézy (bundy aj nohavíc) ostala v balení ešte polovica vosku. Celé balenie vystačí teda zhruba na 2, tým šetrnejším na 3, ošetrenia.

Voda?
Obrázok k článkuPo návrate z prvej jazdy som šla kombošku tradične očistiť vlhkou handrou od mušiek, kým tam nezaschnú. Handra ostala ofarbená na bielo, od vosku. Na kombinéze to však nebolo vidieť, ostala pekne biela. Naskytla sa tu však otázka, či sa farba v daždi neroztečie a nepofarbí ostatné (čierne) časti oblečenia. Nenapadlo ma nič lepšie ako strčiť rukáv pod vodovodný kohútik. Farba na rukáve vydržala a neroztiekla sa. Pravda, skúšala som to len chvíľku, ťažko povedať, či by vydržala aj dlhší lejak.

Záver
Biely vosk ma veľmi potešil, pekne zrenovoval kožu, do ktorej sa už začínal zahryzávať zub času. Po jazde sa vosk nezošúchal, a odolal aj vode. Mohol by však mať presnejšie dávkovanie a taktiež presnejší aplikátor.

Počet hlasov: 1
Prihlásení užívatelia môžu ohodnotiť tento článok!   Páči sa mi

Galéria

Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu? Ako na bielu kožu?

Najnovšie články z kategórie Ako na to

Ako jednoducho upevniť motorku
Kto niekedy nakladal, upevňoval a viezol motorku na prívesnom vozíku alebo v dodávke, dobre vie, že to nie je úplne jednoduchá záležitosť. Upevnenie motocykla zaberie dosť času a nervov. Jedným zo spoľahlivých spôsobov ako sa ...
27.9.2010 12:28, Redakcia, 42802 zobrazení
Nátery deliacich ostrovčekov na komunikáciách
Z rôznych strán sa všetci snažíme zlepšovať bezpečnosť na cestách. Či už celodenným svietením na cestách, alebo obmedzení rýchlosti, kruhovými objazdami, reflexnými vestami, atď. Novo ...
15.6.2010 14:20, 5_element, 16816 zobrazení
Rýchlosť, nehody a motorky 2.časť
Druhým faktorom, ktorým sa dá odpovedať na otázku prečo toľko motorkárov prekračuje povolenú rýchlosť je „IMAGE“ akú tento koníček má. Motorka znamená rebéliu. Posledná divočina v ...
9.6.2010 9:45, Redakcia, 37532 zobrazení
Rýchlosť, nehody a motorky 1.časť
Jednostopové motorové vozidlá, skrátene "motorky" sú značne špecifickým fenoménom v doprave. Jedná sa o dopravný prostriedok už v základe navrhnutý pre rýchlosť a zrýchlenie, ...
2.6.2010 9:29, Redakcia, 42503 zobrazení
Kalibrátor tachometra - Speedohealer
Dnes som dostal na dobierku toľko očakávaný Speedohealer v4 (kalibrátor tachometra). V balíku veľkosti motocyklovej helmy boli okrem samotného prístroja a príslušných káblov ako bonus pribalené skoro všetky ...
13.5.2010 19:04, piitr, 25559 zobrazení

Diskusia

Diskusia k článku: Ako na bielu kožu?
Diskusia k fotogalérii: Ako na bielu kožu?

maTooB
avatar užívateľa maTooB
7.9.2010 7:45
*thumbsup*
Ifcozv
avatar užívateľa Ifcozv
7.9.2010 17:24
Super clanok Evka :-) :-*
Terror
avatar užívateľa Terror
11.9.2010 14:25
Toto som tiez riesil a kupil som sikrem na bielu kozu. Mne sa toto iste stalo s mojou komboskou a dost ma to trapilo, ale skus si zistit ci ten tvoj pripravok nevysusi kozu za nejaky cas a potom to zacne praskat.
Na vrch témy   Hore

Prispievať do fóra môže len registrovaný užívateľ


Kontakt   |   Obchodné podmienky   |   Ochrana osobných údajov   |   7 registrovaných online